PRESS RELEASES

COMUNICATE DE PRESA


   MASURI ACTIVE de PREGATIRE a COMPANIILOR pentru INTEGRARE

   PARTENERIAT intre MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE si CASA EUROPEI

   RELUAREA SESIUNILOR de INFORMARE si TRAINING la BRUXELLES

   CAMPANIA de INFORMARE si TRAINING asupra FONDURILOR STRUCTURALE

   VIZITE de DOCUMENTARE / SESIUNI de TRAINING la BRUXELLES

   INAUGURAREA BIROULUI LITORAL - DELTA DUNARII al CENTRULUI de OSPITALITATE 

   PROFESIILE LIBERALE VOR FI RIGUROS REGLEMENTATE in UNIUNEA EUROPEANA

   ZIUA EUROPEANA a CONCURENTEI (Luxemburg, 3 mai 2005)

   APLICAREA POLITICII de CLEMENTA in domeniul INCALCARII REGIMULUI CONCURENTEI in Romania


  Masuri active de pregatire a companiilor pentru integrare si accesare a Fondurilor Structurale si de Coeziune

 

Bucuresti, 28 februarie 2006

 

Conform revistei “BIZ” (nr. 118/februarie 2006), intrarea in Uniunea Europeana a noilor State Membre “a determinat falimentul companiilor care nu au reusit sa adopte masuri de modernizare, inainte de integrare. Acestea au inregistrat in anul urmator integrarii cele mai mari pierderi si nu au mai putut recupera terenul pierdut”

 

Pe de alta parte, dupa cum arata ultimul numar al revistei “EUROLIDER” (ianuarie 2006), Comisarul European  pentru Extindere a anuntat ca Romania nu este pregatita pentru accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune, iar Directorul General pentru Dezvoltare Regionala al MIE a recunoscut si el aceasta stare actuala de lucruri.

 

Cu sprijinul Ministerului Integrarii Europene, EUROLINK - Casa Europei organizeaza in vederea implementarii Programului National de Pregatire pentru Aderare a Mediului de Afaceri, un ciclu de sesiuni intensive de informare, training si consultanta, sub genericul: “Cum sa ne pregatim firma in vederea integrarii in Piata Unica Europeana si pentru a utiliza Fondurile Structurale si de Coeziune?”.

 

In cadrul proiectului, realizat, de asemenea, pe baza parteneriatului incheiat si cu Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), precum si in colaborare cu institutii ale administratiei publice locale si judetene, grupurile-tinta sunt: manageri ai firmelor private, experti ai camerelor de comert si a altor grupuri de oameni de afaceri, reprezentanti ai patronatelor, asociatiilor profesionale, administratiei publice locale si ai agentiilor descentralizate.

 

Sesiunile pot fi realizate in complementaritate cu cele similare destinate comunitatilor locale, care nu vor putea realiza proiectele propuse decat cu sprijinul mediului de afaceri, prin sistemul de parteneriat public-privat aflat in curs de reformare legislativa, conform practicilor europene. De aceea, aceste sesiuni sunt structurate in trei componente:

 • informare, sustinuta de directorii de integrare europeana din ministerele responsabile de gestionarea fondurilor europene;

 • formare, sustinuta de consultantii si expertii din companiile internationale invitate;

 • consiliere, oferita de expertii si consultantii retelei EUROLINK.

Pana in prezent, si-au exprimat deja intentia de a sprijini organizarea unor asemenea sesiuni autoritatile publice si camerele de comert din urmatoarele judete: Bistrita-Nasaud, Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Hunedoara, Neamt, Salaj si Timis.

 

Partenerii media principali ai proiectului sunt: revista de informare, comunicare si integrare europeana “EU.RO.COM” si revista afacerilor Telecom, Internet @ New Media “Comunicatii Mobile”.

 

Pentru definitivarea agendei calendaristice a sesiunilor, companiile si organizatiile interesate sa participe sunt rugate sa contactacteze secretariatul Casei Europei.

 

Pentru conformitate,

 

Secretariatul Casei Europei EUROLINK

Cartier Floreasca, Caporal Bulugea 9, sector 2, Bucuresti

Tel./fax: (021) 230.49.97;

E-mail: eurolink@b.astral.ro


  Parteneriat intre Ministerul Integrarii Europene si Casa Europei

in beneficiul mediului de afaceri privind proiectele realizate cu Fonduri Structurale 

 

Bucuresti, 1 februarie 2006

 
In vederea implementarii masurilor specifice Programului National de Pregatire pentru Aderare a Mediului de Afaceri, coordonat de Ministerul Integrarii Europene, EUROLINK – Casa Europei, gratie suportului tehnic asigurat de consilierii de integrare europeana si alti specialisti din ministere si agentii guvernamentale din Romania, va organiza o serie de dezbateri si ateliere de lucru pe urmatoarele domenii legate de Fondurile Structurale UE:
 • industrie: probleme specifice industriei locale; probleme de mediu; probleme ale pietei energiei; brandurile romanesti ulterior momentului aderarii;
 • comert: probleme specifice comertului local; probleme de mediu; marketingul in UE;
 • servicii: probleme specifice serviciilor locale; perspectiva calitatii serviciilor;
 • agricultura: probleme specifice agriculturii locale; probleme de mediu;
 • turism: probleme specifice turismului; probleme de mediu.
In acest sens, invitam pe reprezentantii camerelor de comert, ai asociatiilor profesionale si confederatiilor patronale, liderii/managerii de profil din cadrul mediului de afaceri sa contribuie concret, pana cel tarziu la data de 16 februarie 2006, la completarea si imbunatatirea temelor de mai sus, precum si a problematicii de interes specifice pentru acestia. In mediatizarea acestei initiative, gratie amabilei cooperarii demarate cu parteneri institutionali precum Camera de Comert si Industrie a Romaniei si ANIMMC, vom utiliza toate canalele informationale si de promovare posibile. O prima dezbatere generala pentru definitivarea temelor si problemelor de maxim interes pentru viitorii participanti urmeaza sa aiba loc cat mai curand, dupa colectarea sugestiilor si propunerilor, iar datele despre inscriere si conditiile de participare vor fi anuntate in timp util.
 
Noul proiect reprezinta un raspuns concret la nevoile si solicitarile primite din partea mediului de afaceri si expertilor legate de preocuparea pentru: a asigura cooptarea cat mai multor proiecte viabile de interes general, cu participarea sectorului privat; a extinde sansele de participare echitabila a tuturor comunitatilor, companiilor si organizatiilor interesate; a creea premisele unei cat mai bune capacitati de absorbtie si de utilizare a viitoarelor Fondurilor Structurale si ale altor instrumente de finantare ale Uniunii Europene.
 
In acelasi context, EUROLINK-Casa Europei va organiza in curand pe site-ul propriu (www.HouseofEurope.ro), cu link activat si pe site-ul Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro), o sectiune de resurse de informare, permanent actualizata cu materiale elaborate de specialistii in integrare europeana ai institutiilor guvernamentale, dar in stransa corelare cu asteptarile si solicitarile mediului de afaceri la nivel local si regional.
 
Pentru informatii suplimentare sau transmiterea sugestiilor Dvs, va rugam sa ne contactati la adresele de e-mail:  eurolink@b.astral.ro sau ceftac@houseofeurope.ro
 
Pentru conformitate,
Secretariatul EUROLINK - Casa Europei 

  Reluarea sesiunilor de Informare si Training la Bruxelles

~ program adresat mediului de afaceri, autoritatilor publice si expertilor ~

 

Bucuresti, 13 ianuarie 2006


Ne face placere sa va reaminitim ca Biroul de Lobby, componenta a Platformei CEFTAC, proiect fondat in octombrie 2004 cu sprijinul Programului PHARE al Uniuniii Europene sub coordonarea Fundatiei EUROLINK - Casa Europei a reluat seria sesiunilor de informare si training la institutiile UE de la Bruxelles.
 
Reamintim ca acest proiect a  demarat în luna decembrie 2005 cu o prima sesiune avand ca participanti 25 de manageri si intreprinzatori mici si mijlocii care s-au instruit cu privire la oportunitatile si modul de utilizare a Fodurilor Structurale, dar si a altor programe europene deschise direct si Romaniei prin  Comisia Europeana.
 
Pe acesata cale, facem cunoscut organizatiilor si companiilor interesate de o mai buna comunicare si reprezentare a intereselor corporative pe langa institutiile UE, precum si de incheierea unor parteneriate cu parteneri din diverse state europene cu birouri de reprezentare la Bruxelles, ca acest ciclu de sesiuni va continua in cursul primei jumatati a acestui an.
 
Scopul  principal este de a sprijini o mai buna intelegere a modului de luare a deciziilor la Bruxelles, care afecteaza activitatea tuturor companiilor si organizatiilor din Statele Membre ale Uniunii Europene. Totodata, in contextul pregatirii momentului aderarii efective a Romaniei, grupurile de participanti vor avea sansa unui lobby direct si eficace, care sa apropie obiectivele lor specifice de cadrul si politicile generale/sectoriale promovate in actuala etapa de Comisia Europeana si de Parlamentul European.
 
Avem onoarea sa invitam autoritatile publice, reprezentantii grupurilor de interese social-economice, organizatiile profesionale, companiile de consultanta etc., motivate sa organizeze  in mod profesionalist misiuni de acest gen, sa se adreseze in scris Secretariatului Casei Europei  precizand punctele specifice de interes si rezervand perioada de desfasurare cu cel putin o luna inaintea derularii deplasarii.
 
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati: EUROLINK-Casa Europei, Cartier Floreasca, Str. Caporal Bulugea nr. 9, sector 2, Bucuresti, tel./fax: (021) 230.49.97; e-mail: eurolink@b.astral.ro.
 
Pentru conformitate,
Platforma CEFTAC / EUROLINK – Casa Europei
Calea Victoriei, nr. 128A, sector 1, cod 010094, Bucuresti
Biroul corespondent la Bruxelles: M Brussel Village Business Centre, c/o Falling Apples:
44, Rue de Palais, B-1030 Bruxelles; tel: +32-2-2113379; fax: +32-2-2188973

  Campania de Formare si Training asupra Fondurilor Structurale

Sesiunea de Informare si Training la Institutiile Europene de la Bruxelles: 5-9 decembrie 2005

 

Bucuresti, 13 decembrie 2005

 

Experienta recenta a utilizarii Fondurilor Structurale europene, inclusiv a celor ce vizeaza cooperarea transfrontaliera, dovedeste ca noile State Membre au reusit sa absoarba doar un mic procent din sumele ce le erau destinate. De pilda, dupa primul an de la aderare, in pofida marimii reduse a populatiei si a teritorului sau, precum si a performantelor de implementare recunoscute, Estonia a reusit sa foloseasca doar 15% din fondurile alocate.

 

In perspectiva anticipatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana si a necesitatii unei cat mai bune informari si viitoarei accesari a fondurilor europene, sub egida Platformei CEFTAC (Central European Advocacy for a Fair & Transparent Competition) - proiect fondat in octombrie 2004 cu sprijinul programului PHARE al Uniunii Europene - Fundatia EUROLINK-Casa Europei a coordonat desfasurarea primei Sesiuni de Informare si Training la institutiile europene de la Bruxelles.

 

Proiectul s-a desfasurat la Bruxelles in perioada 5-9 decembrie 2005, cu sprijinul Misiunii Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana si al CNIMMPR, precum si prin asistenta tehnica din partea agentiilor PHAETON GALA - PR & Lobby Consulting (Bucuresti) si Falling Apples - EU Strategy & Consulting (Bruxelles). 

 

Grupul-tinta i-a avut drept componenti pe reprezentantii celor mai importante asociatii patronale si profesionale din sectorul IMM din Romania. In cadrul programului, participantii au fost primiti de reprezentantul Comitetului Mixt Interparlamentar Romania-UE din Parlamentul European, Dl Deputat Marcello Venola, precum si de Dl Deputat Ovidiu Gant, Observator din partea Parlamentului Romaniei la lucrarile Parlamentului European.

 

Sesiunea a cuprins vizite de documentare si expuneri la principalele Directorate Generale ale Comisiei Europene (Enlargement, Enterprise, Internal Market, Regional Policy, Research, Education & Culture) la Grupul „Patronate” din cadrul Comitetului Economic si Social, Secretariatul General al EuroChambers (Camera de Comert Europeana) si la Uniunea Europeana a Mestesugurilor si Intreprinderilor Mici si Mijlocii (UEAPME). Participantii au avut ocazia sa adreseze intrebari directe si sa primeasca clarificari asupra stadiului actual de pregatire al mediului de afaceri din Romania si al autoritatilor publice in vederea aderarii din partea chiar a responsabililor pentru Romania privind proiectele de cercetare/inovatie tehnologica, transporturi, pregatirile privind implementarea prevederilor legate de Piata Unica, inclusiv in sensibilul domeniu al serviciilor, cat si al liberei circulatii a persoanelor. Programul a cuprins si posibilitatea contactarii pentru stabilirea de parteneriate durabile si formarea de consortii a reprezentantilor oficiali a patru importante regiuni din centrul Italiei, precum si ai landului german Bavaria, cea mai importanta reprezentanta regionala la Bruxelles. La final, grupul a fost primit si a purtat discutii cu Seful Misiunii Permanente, Dl Ambasador Lazar Comanescu si cu Seful Biroului Comercial al Ambasadei Romaniei in Belgia. 

 

Majoritatea lectorilor si reprezentantilor oficiali ai institutiilor europene i-au incurajat pe participantii romani sa-si creeze propriile reprezentante de lobby la Bruxelles, precum si sa exercite o influenta constanta si puternica asupra autoritatilor romane pentru o cat mai eficienta directionare a Fondurilor Structurale atat catre sectorul public, cat si catre cel privat, in special prin sublinierea componentei parteneriatului necesar unei judicioase absorbtii a acestora. Numai astfel, Romania va evita sa repete erori de implementare comise anterior de alte state, inclusiv situatia de a returna sumele cheltuite in mod netransparent sau defectuos gestionate.

 

Seria acestor sesiuni va continua si in anul urmator, in special pentru a oferi si altor grupuri-tinta posibilitatea accesului la informatii de prima mana si la posibilitatea formularii candidaturilor necesare.

 

Pentru mai multe informatii asupra programului de vizite, a cheltuielilor de participare si posibilitatea rezervarii participarii (cu cel putin o luna inainte) la sesiunile din primul semestru al anului 2006, puteti sa ne contactati la tel: 230.49.97; e-mail: ceftac@houseofeurope.ro sau phaeton@hospitalitycentre.ro.

 

Pentru conformitate,

 

Platforma CEFTAC / EUROLINK – Casa Europei

Cartier Floreasca, Str. Caporal Bulugea nr. 9, sector 2, Bucuresti – tel.-fax: 230.49.97

Biroul corespondent la Bruxelles: M Brussel Village Business Centre, c/o Falling Apples:

Rue de Palais, nr. 44, B-1030 Bruxelles

E-mail: ceftac@houseofeurope.ro ; eurolink@b.astral.ro

Internet: www.ceftac.ro ; www.HouseofEurope.ro


  Vizite de Documentare / Sesiuni de Training la Bruxelles

“Cum pot accesa / utiliza managerii romani fondurile europene inainte si dupa ianuarie 2007”

 

Bucuresti, 20 septembrie 2005

 

In cadrul Platformei CEFTAC (Central European Advocacy for a Fair & Transparent Competition) – proiect PHARE, fondat in octombrie 2004 cu sprijinul Uniunii Europene si coordonat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei – va informam ca am initiat Biroul de Lobby ca departament intern specializat in furnizarea de consultanta in relatii publice si reprezentarea intereselor membrilor si partenerilor nostri. Mentionam ca prin reprezentanta Platformei CEFTAC deschisa la Bruxelles, Biroul de Lobby este conectat direct cu decidenti / persoane de contact din cadrul Comisiei Europene si Parlamentului European, precum si cu cele mai relevante retele si platforme repreprezentate la Bruxelles: Contact Group of the European Civil Society, EUROSTEP, CONCORDE, ECAS si altele.

 

Incepand cu toamna acestui an, inauguram primul ciclu sistematic de Sesiuni de informare, training si networking la institutiile UE din Bruxelles, prin intermediul carora reprezentantii mediului de afaceri, ai asociatiilor profesionale-patronale si din cadrul autoritatilor publice cnentrale-locale vor reusi sa inteleaga la fata locului ce este si cum functioneaza Uniunea Europeana, oferind o imagine din interior asupra programelor de finantare europene, in special acele linii financiare accesibile companilor si autoritatilor publice de care nu au profitat companiile si organizatiile romanesti.

 

Acest proiect este coordonat de Platforma CEFTAC, cu asistenta tehnica din partea partenerilor de consultanta: PHAETON GALA - PR & Lobby Consulting (Bucuresti) si Falling Apples - EU Strategy & Consulting (Bruxelles). 

 

Programul accesibil ca formula de participare si costuri accesibile include 4 zile pline de training si vizite de documentare, combinate cu intalniri pentru lobby, stabilirea de parteneriate si participarea la evenimente publice in inima Capitalei Europei. Participantilor li se ofera posibilitatea intelegerii proceselor de luare a deciziilor a principalele institutii UE si a metodelor de influentare a acestora dupa apropiata aderare, precum si modalitati eficiente de a putea accesa si utiliza Fondurile (Pre)Structurale si de a perfecta relatii de lucru cat mai stranse cu institutiile si responsabilii acestor programme comunitare. Un accent deosebit este pus pe criteriile de eligibilitate, formarea consortiilor de parteneri, modalitatile practice de contractare/subcontractare de asistenta tehnica de care beneficiaza sau vor beneficia autoritatile si companiile romanesti.

 

Structura vizitelor cuprinde: sesiuni de lucru si discutii directe cu responsabili din cadrul departamentelor pentru Romania ale institutiilor UE; dezbaterea unor studii de caz de interes pentru participanti; vizite de documentare la departamente-cheie ale Comisiei Europene, Parlamentului European, Comitetului Regiunilor, Comitetului Economic si Social; intalniri pentru networking la reprezentantele oficiale ale unor regiuni europene vizate cu sediul la Bruxelles, firme de lobby europene si grupurile de interese economico-sociale reprezentate in cadrul CES; receptii/dejunuri de lucru la sediul Parlamentului European,  Comisiei Europene, Misiunii Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

 

Programul se adreseaza unor grupuri compacte de minim 20-maxim 25 de persoane, cu posibilitati de acordare a unui discount de pana la 10% companiilor sau organizatiilor care sunt sau devin Parteneri Asociati sau Parteneri Oficiali ai Centrului de Ospitalitate al Platformei CEFTAC si inscriu cel putin trei participanti. In costurile participarii sunt incluse toate cheltuielile pe perioada vizitei. Companiile/agentiile interesate beneficiaza de posibilitatea de a fi prezentate ca sponsori/ mentori ai proiectului, in spiritul stimularii participarii pro-active si al promovarii brandurilor romanesti pe noua Piata Unica extinsa.

 

Pentru mai multe informatii suplimentare asupra programului de vizite, a cheltuielilor de participare si posibilitatea rezervarii participarii (strict in limita locurilor disponibile) la sesiunile din lunile octombrie si noiembrie, puteti vizita pagina de internet: www.ceftac.ro sau ne puteti contacta direct la tel: 319.82.38; fax: 230.49.97; mobil: 0729.665.825; e-mail: ceftac@houseofeurope.ro sau phaeton@hospitalitycentre.ro. Persoana de contact: Dra Roxana MAZILU, Consilier-Platforma CEFTAC.

 

Pentru conformitate,

 

Platforma CEFTAC / EUROLINK – Casa Europei

Calea Victoriei, nr. 128A, sector 1, cod 010094, Bucuresti

Biroul corespondent la Bruxelles: M Brussel Village Business Centre, c/o Falling Apples:

44, Rue de Palais, B-1030 Bruxelles; tel: +32-2-2113379; fax: +32-2-2188973    

Internet: www.HouseofEurope.ro ; www.ceftac.ro


    Inaugurarea Biroului Litoral - Delta Dunarii al Centrului de Ospitalitate

 

Bucuresti, 23 mai 2005

 

Sub Patronajul de Onoare al Autoritatii Nationale pentru Turism si al Ambasadei Republicii Italiene in Romania, Platforma Central-Europeana CEFTAC (Central-European Advocacy for a Fair and Transparent Competition), proiect PHARE initiat si realizat de Fundatia EUROLINK – Casa Europei, a organizat in perioada 19-22 mai 2005 la Hotelul SunQuest din Mamaia, Seminarul european “Concurenta in turism si in serviciile complementare sectorului turistic in perspectiva integrarii economiei romanesti in Piata Unica Europeana”. Lucrarile au fost onorate de prezenta Dlui Vice-Consul Onorific al Republicii Italiene, Prof. Univ. Dr. Adrian BAVARU, a Dlui Deputat Dan Constantin MOCANESCU COLOROS, a Dnei Director Adriana MATEI, din partea Autoritatii Nationale pentru Turism, a Dlui Paul CONONOV, Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a Dlui Dan JUGANARU, Directorul Camerei de Comert Constanta si a Dlui Georgian GHERVASIE, expert din partea Institutului pentru Comert Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Italiene (ICE).

 

Cu acest prilej, a fost inaugurat in mod oficial Biroul Litoral-Delta Dunarii al Centrului de Ospitalitate al Platformei CEFTAC, cu sediul in Municipiul Constanta, ca departament specializat dezvoltat in cadrul proiectului PHARE amintit. Centrul de Ospitalitate reprezinta un instrument complex de sprijin pentru insertia rapida a expertilor, consultantilor, managerilor si investitorilor straini care lucreaza sau urmeaza sa se instaleze pentru a oferi consultanta in cadrul programelor cu finantare europeana si internationala in Romania, in special odata cu accesarea fondurilor structurale. Aceasta initiativa este deschisa in sistem nonprofit, pe baza afilierii, tuturor companiilor si persoanelor fizice romanesti care necesita:

 

 • promovarea ofertei lor de servicii specializate catre institutiile europene;

 • asistenta, orientare si consiliere juridica gratuita in domeniul respectarii regimului concurentei loiale si transparente;

 • informare si consiliere gratuita asupra programelor de finantare europeana si internationala curente sau care vor deveni accesibile organizatiilor si firmelor romanesti.

 

Reprezentantii unor prestigioase case de avocatura si firme de consultanta romanesti si internationale prezente la eveniment – SCA Hahui si Asociatii, SCA Miculiti, Mihai si Asociatii (grupul Linklaters), SCA Musat si Asociatii, SCA Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Phaeton Gala, Total Consult – au  forrmat, in acelasi context, un grup de initiativa menit sa conduca la fondarea Asociatiei Profesionistilor din Domeniul Concurentei, organizatie neguvernamentala dedicata promovarii intereselor profesionale, drepturilor si imaginii expertilor din diverse tipuri de institutii din sectorul public si privat, inclusiv ale magistratilor care vor lucra incepand cu 2007 pentru tribunalele concurentei. Cu sprijinul consultantilor Uniunii Europene care s-au alaturat sau urmeaza sa se alature acestei initiative, asociatia va promova un cod de conduita si norme deontologice specifice, iar in viitorul apropiat, se va ocupa de validarea competentelor expertilor interesati sa se afilieze acestei organizatii. Secretariatul tehnic va fi asigurat de Platforma CEFTAC.

 

Partenerii Oficiali  ai Seminarului European au fost: Istituto nazionale per il Commercio Estero (ICE - Italia); Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor; Camera de Comert si Industrie a Romaniei; Autoritatea Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, Organizatia Patronala a Turismului Balnear. Parteneri Asociati ai Platformei CEFTAC: SCA Hahui & Asociatii, SCA Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Phaeton Gala, SmartGens, Total Consult. Printre partenerii media s-au numarat: Evenimentul Zilei, Radio Mix, Afaceri Europene, Comunicatedepresa.ro, “Cariere”, Romanian Business Journal, “Comunicatii Mobile”. Printre lectorii si trainerii Seminarului s-au numarat: Dl. Aurelio La Torre, Consilier de Preaderare pe langa Consiliul Concurentei; Dl. Av. Andrea Gagliardi, Expert PHARE; Dna Prof. Univ. Dr. Av. Maria Enza La TORRE, Universitatea din Messina; Dl. Georgeta FOTINO, Director, Consiliul Concurentei; Dna Av. Doina HAHUI, Partener SCA Hahui si Asociatii; Dl. Alin ZABAVA, consultant SCA Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Parteneri media locali: Neptun TV, Telegraf-Constanta, Obiectiv-Tulcea, Ziua de Constanta.       

 

Pentru mai multe informatii si inscrieri, persoanele si firmele interesate se pot adresa la secretariatul urmatoarelor birouri ale Platformei CEFTAC:

 

Centrul de Ospitalitate – Bucuresti

Calea Victoriei nr 128A

Platforma CEFTAC / EUROLINK-Casa Europei – Bucuresti

Caporal Bulugea nr 9

Centrul de Ospitalitate – Constanta

Bdul Tomis nr 80

 

Secretariatul Platformei CEFTAC


  Profesiile liberale vor fi riguros reglementate concurential in cadrul noii Piete Unice Europene

 

Bucuresti, 5 mai 2005

 

Avem placerea sa va informam ca, sub Presedentia actuala a Uniunii Europene, detinuta de Marele Ducat de Luxemburg, a fost marcata in data de 3 mai 2005, conform traditiei, Ziua Europeana a Concurentei (European Competition Day), care a avut ca tema problematica legata de „Legile concurentei si profesiile liberale”.

 

I.               Fundatia “EUROLINK” – Casa Europei, organizatie neguvernamentala care a fondat cu sprijinul Programului PHARE al Uniunii Europene si care coordoneaza Platforma Central-Europeana CEFTAC – pentru o Concurenta Loiala si Transparenta, a fost singura organizatie din Romania care a participat la acest eveniment european. Delegatia a fost condusa de coordonatorul proiectului, dl Sever AVRAM, presedintele executiv al organizatiei. Participarea a fost posibila gratiei sprijinului partenerilor asociati ai Platformei CEFTAC: Total Consult si Societatea Civila de Avocati „Hahui si Asociatii”.

 

Cu acest prilej, Directorul general al DG Concurenta al Comisiei Europene, Dl. Philip Lowe a prezentat, in numele Comisarului European pentru Concurenta, orientarile actuale ale Uniunii Europene in privinta reglementarii domeniului profesiilor liberale, cu un accent deosebit pe activitatea notarilor si a avocatilor, dar si cu referiri la concurenta dintre cabinetele medicale si retelele farmaceutice. Dezbaterile care au urmat au prilejuit schimburi de opinii si puncte de vedere care s-au polarizat intre partizani ai unei sporite reglementari ale acestor activitati profesionale – pentru a satisface exigentele legitime ale consumatorilor de servicii – si, pe de alta parte, aparatorii mentinerii in linii mari a unei libertati a statutului social-economic al exercitarii acestor profesii de interes public. In cadrul concluziilor formulate de catre Presedintele Consiliului Concurentei al Marelui Ducat de Luxemburg, Dl. Thiery HOSCHEIT, a fost reliefata necesitatea pastrarii unui echilibru intre protejarea intereselor consumatorilor prin sporirea gradului de informare, pe de o parte si, pe de alta parte, necesitatea respectarii criteriilor de demnitate, confidentialitate, loialitate si delicatete a tratarii cazurilor in considerarea exercitarii profesiilor liberale, in cadrul noii Piete Unice extinse. Vorbitorul a accentuat necesitatea evaluarii si masurarii standardelor de calitate si a rezultatelor activitatii profesionale evocate, fara insa a se aduce vreo atingere criteriilor deontologice ale profesiilor liberale. Intre tendintele novatoare care au figurat pe lista de propuneri formulate in cadrul lucrarilor, s-a situat inclusiv posibilitatea/necesitatea incredintarii plangerilor consumatorilor de servicii fata de calitatea unor anumite servicii prestate unor organisme neutre, independente fata de barourile de avocati sau camerele notariale.  

 

II.             Pe plan national, Platforma CEFTAC organizeaza, in scopul de a familiariza pe intreprinzatorii, managerii si expertii romani cu stilul de abordare al regimului concurentei din UE, o serie de Seminarii de Training. Primul dintre ele este dedicat concurentei in sectorul turistic si al serviciilor complementare si urmeaza sa se desfasoare, in perioada 19-21 mai 2005, in statiunea Mamaia, la Hotelul SunQuest. Seminarul European se bucura de Patronajul de Onoare al Autoritatii Nationale pentru Turism si al Ambasadei Republicii Italiene in Romania. Parteneri oficiali: Istituto nazionale per il Commercio Estero (ICE - Italia); Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor; Camera de Comert si Industrie a Romaniei; Autoritatea Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, Organizatia Patronala a Turismului Balnear. Partenerii Asociati ai Platformei CEFTAC: SCA Hahui & Asociatii, Phaeton Gala, Total Consult.

 

Organizatiile, companiile si persoanele interesate se pot adresa pentru informatii suplimentare sau detalii organizatorice Secretariatului Platformei CEFTAC: ceftac@houseofeurope.ro 

 

Secretariatul Platformei CEFTAC


  Platforma Central - Europeana CEFTAC participa la ZIUA EUROPEANA A CONCURENTEI

 

Bucuresti, 21 aprilie 2005

Avem placerea sa va informam ca, sub Presedentia actuala a Uniunii Europene, detinuta de Marele Ducat de Luxemburg, va fi marcata in data de 3 mai 2005, conform traditiei, Ziua Europeana a Concurentei (European Competition Day). In acest an, genericul sub care se desfasoara acest eveniment la scara continentala este: Legile concurentei si profesiile liberale

Printre Invitatii de Onoare, la aceasta editie, se numara: Dna Neelie Kroes – Comisarul European pentru Concurenta, Dl Thierry Hoscheit – Presedintele Consiliului Concurentei din Luxemburg, Dl Gianfranco Rocca – Director General Adjunct al Directoratului General Concurenta al Comisiei Europene, Dna Elisabeth Mannes-Kieffer – Ministerul Economiei si Comertului Exterior din Luxemburg, Dl Jacques Delvaux – Vicepresedintele Conferintei Notarilor a Uniunii Europene, Dl Judecator Marc Jaeger – Curtea de Prima Instanta a Comunitatilor Europene, Dl. Bob Schmitz – Uniunea Consumatorilor din Luxemburg (ULC).  

Temele prezentarilor si subiectele de dezbatere programate sunt:

 1. Profesiile liberale si reglementarile concurentei ca subiecte prioritare
 2. Politicile de concurenta ale Comisiei Europene in sectorul profesiilor liberale

 3. Initiativele lansate de Inspectoratul Concurentei si Consiliul Concurentei din Luxemburg
 4. Notarii trebuie sa fie exceptati  de la legile concurentei?
 5. Avocatii – intre comert si accesul la justitie.

Inaltele autoritati ale tarii gazda vor oferi un dejun oficial in onoarea invitatilor si participantilor in Centrul Cultural de Reuniuni al Abatiei Neumunster din capitala Marelui Ducat.

In acest context, mentionam ca “EUROLINK” – Casa Europei, organizatie neguvernamentala care a fondat cu sprijinul Programului PHARE al Uniunii Europene si care coordoneaza in prezent Platforma Central - Europeana CEFTAC – pentru o Concurenta Loiala si Transparenta, a fost invitata sa participe la lucrari. Delegatia este condusa de coordonatorul proiectului, dl Sever AVRAM, presedintele executiv al organizatiei. Aceasta participare este un prilej de a prezenta preocuparile societatii civile din Romania in privinta raspandirii culturii concurentei si a realizarii unui climat competitional sanatos si racordat la standardele comunitare la nivelul intregii regiuni central europene. Participarea este realizata prin sprijinul partenerilor asociati ai Platformei CEFTAC: Total Consult si Societatea Civila de Avocati „Hahui si Asociatii”.

Pe aceasta cale, invitam organizatiile si companiile membre ale Platformei CEFTAC, precum si pe toti cei interesati de imbunatatirea regimului concurentei si cresterea competitivitatii economiei romanesti sa ne adreseze sugestiile si intrebarile lor care vor putea fi adresate oficialilor Comisiei Europene, Curtii Europene de Justitie si celorlaltor importante institutii reprezentate.

Pentru orice intrebari sau detalii suplimentare, va rugam sa ne contactati pe adresa Secretariatului Platformei CEFTAC: ceftac@houseofeurope.ro   

Secretariatul Platformei CEFTAC


  Sprijinul Platformei CEFTAC pentru aplicarea politicii de clementa in domeniul incalcarii regimului concurentei in Romania

 

Bucuresti, 21 aprilie 2005

Prin vocea Presedintelui sau, Dl Mihai BERINDE, Consiliul Concurentei a inaugurat o campanie de advocacy in favoarea politicii de clementa ce incurajeaza agentii economici care doresc sa renunte la intelegeri de tip cartel, aducand informatii si probe in legatura cu acestea.

Platforma Central-Europeana CEFTAC a fost fondata prin Programul PHARE al Uniunii Europene si este coordonata de EUROLINK – Casa Europei in vederea facilitarii comunicarii si medierii din partea societatii civile intre reprezentantii mediului de afaceri romanesc si autoritatile interne si europene de reglementare in domeniul concurentei.

In acest context, Platforma CEFTAC a decis sa sprijine prin forte proprii, cu ajutorul  unor prestigiosi experti din societatile de consultanta si avocati partenere, aceasta campanie inspirata de noile orientari ale Uniunii Europene prin acordarea de informare si consiliere gratuita tuturor firmelor asupra avantajelor reprezentate de posibilitatea denuntarii intelegerilor de tip cartel si promovarii unei concurente loiale si transparente, in spirit european. Partener in cadrul acestui proiect este Societatea Civila de Avocati "Hahui si Asociatii".

Mentionam ca aceasta politica de preventie a efectelor economice ale incalcarii regimului concurentei urmeaza a fi transpusa integral in practica in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, moment in care Directoratul General de Concurenta al Comisiei Europene va putea sa se auto-sesizeze direct asupra unor intelegeri ilegale in cadrul cartelurilor declarate sau mascate, existente pe piata romaneasca.

Va informam ca un modul special dedicat prezentarii avantajelor si riscurilor pentru companii a aplicarii politicii de clementa va fi inclus in cadrul seriei de Seminarii Europene de Training programata sa aiba loc in cursul lunilor mai si iunie, realizate cu sprijinul Consilierilor de Pre-aderare ai Uniunii Europene in domeniul Concurentei, in orasele Constanta, Timisoara, Sibiu, Brasov.

Pentru orice intrebari sau detalii suplimentare, va rugam sa ne contactati pe adresa Secretariatului Platformei CEFTAC: ceftac@houseofeurope.ro 

Secretariatul Platformei CEFTAC


home | site map | links | contacts                                                                                                                         
 
Copyright © 2005 EUROLINK - House of Europe. All rights reserved