Oligopolul are 4 forme:
- Oligopolul perfect – atunci când toate companiile produc acelaşi tip de produs.
- Oligopolul imperfect – atunci când companiile produc acelaşi tip de produs, dar cu trăsături diferite.
- Oligopolul coluziv – atunci când companiile de la vârf sunt în relaţie de cooperare.
- Oligopolul competitive – atunci când companiile de la vârf sunt în concurenţă.
Efectele negative ale oligopolului
Atunci când există un oligopol, clienţii ar putea avea de suferit din pricina faptului că există mai puţine alternative disponibile pe piaţă. Unii consumatori preferă să aibă foarte multe variante din care să aleagă, acest lucru nefiind disponibil într-un oligopol. Mai mult, este posibil ca niciun produs disponibil să nu fie pe placul consumatorului, prin urmare acel consumator nu va avea nicio altă alternativă.
De asemenea, e posibil ca inovaţia să nu aibă loc. Companiile tind să îşi perfecţionze produsele şi serviciile pentru a-şi mări cota de piaţa, dar inovaţia este o cu totul altă zonă. Din pricina faptului că au o cotă de piaţă mare şi se află în vârful industriei, companiile nu simt nevoia să vină cu idei revoluţionare – în special dacă vorbim despre un oligopol coluziv, unde companiile cooperează şi nu încearcă să se întreacă între ele.
Această lipsă de inovaţie este amplificată de faptul că firmele mici nu se pot dezvolta suficient de mult pentru a face concurenţă firmelor mari. Chiar dacă firmele mici vin pe piaţă cu un produs inovator, sunt şanse mari ca acea firmă să aibă şanse mici de supravieţuire, deoarece nu au aceleaşi resurse precum firmele de la vârf.
Un mare dezavantaj într-un oligopol este că preţurile sunt modificate de un număr mic de companii. Acesta este un aspect major în oligopolul coluziv. Din cauza faptului că firmele nu concrează între ele, acestea tind să se pună de acord la un anumit preţ; preţ care poate fi umflat artificial astfel încât companiile de la vârf să scoată cât mai mult profit.
Efectele pozitive ale oligopolului
Cel mai des folosit argument pro-oligopol este faptul că simplifică piaţa. Datorită faptului că piaţa este dominată de mai puţine companii, clientului îi va fi mult mai uşor să aleagă produsul potrivit cerinţelor sale. Va exista totuși varietate, dar consumatorul nu va pierde prea mult timp încercând să găsească un produs ideal atunci când face o achiziţie. Acesta poate fi folosit şi ca un argument împotriva oligopolului.
Un alt argument pro-oligopol, care poate fi folosit şi ca argument contra, este faptul că firmele vor avea un profit mai mare. Dacă firmele au parte de profituri mai mari, acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra economiei de piaţă. Mai mult, salariile muncitorilor se pot mări, şi totodată profiturile pot fi investite pentru a perfecţiona produsele şi serviciile oferite de companie.