Noul site ceftac.ro a fost special conceput pentru publicarea de conţinut care vizează ideea de concurenţă loială în business. Concurenţa loială se referă la o piaţă liberă unde companiile operează în condiţii de concurenţă echitabilă, astfel acestea sunt libere să concureze între ele, oferind preţuri diferite şi produse de calitate diferită. În contextul unei concurenţe loiale, orice companie, atunci când e înfiinţată, are o şansă de a concura pentru o cotă de piaţă mai bună. Această competiţie stă la baza pieţei libere, şi forţează companiile să-şi perfecţioneze produsele şi serviciile oferite pentru a nu-şi pierde din clienţi – astfel, consumatorul are de câştigat.
Când vine vorba de preţuri în contextul unei concurenţe loaile, toate companiile vor conveni să ofere produse la un preţ apropiat de o anumită sumă fixă. Astfel, fiecare firmă are libertatea să-şi ofere produsele la preţuri uşor diferite, dar nu vor exista diferenţe majore.
Este imperativ ca firmele să menţină un anumit nivel de calitate. Astfel, există anumite organe care au fost create pentru a se asigura că produsele oferite spre vânzare sunt de o calitate adecvată – precum Autoritatea Pentru Protecţia Consumatorului. În condiţiile în care produsele companiilor nu se ridică la nivelul impus, acestea riscă să îşi piardă licenţa de funcţionare.
Exemple de competiţie neloială
Deşi au fost create legi specifice care să se asigure de faptul că noile companii au o şansă de supravieţuire şi concurenţa este una loială, există situaţii în care are loc concurenţă neloială. Spre exemplu, unele companii pot să se înfiinţeze într-o anumită industrie, dar să ofere servicii sub o altă denumire, evitând astfel să se supună legilor în vigoare.
Alte companii aleg să încalce legile pentru a-şi asigura o cotă de piaţă mai bună. Spre exemplu, unele companii folosesc reţete şi metode secrete pentru a-şi crea produsele (companii precum Coca Cola). Dacă secretul reţetelor devine public, atunci alte companii vor încerca să creeze acelaşi produs spre vânzare. Un alt exemplu evident de competiţie neloială este atunci când o companie foloseşte proprietatea intelectuală a altei companii (precum sloganuri, logo-uri, etc.).
Publicitatea falsă cade şi ea în această categorie. Unele companii tind să facă declaraţii false vis-a-vis de produsele oferite. Mai mult, unele companii merg într-atât de departe încât să folosească metoda „bait and switch” – ceea ce înseamnă că produsul anunţat este unul diferit de cel de pe raft; cel de pe raft fiind de o calitate inferioară. În toate aceste situaţii, companiile sunt libere să decurgă la acţiuni legale pentru a se asigura că firmele rivale nu încalcă legile care vizează concurenţa loială.