Orice companie nou apărută va avea competitori în industria în care operează, sau va face competiţie altor firme. Acest lucru nu este doar inevitabil dar este şi necesar, deoarece competiţia stă la baza unei societăţii capitaliste, reprezentând piaţa liberă.
Concurenţa ajută progresul industriei
Atunci când două companii sunt în război, clientul este cel care are de câştigat. Acest lucru este posibil deoarece companiile se vor lupta cât mai mult să ofere produse de calitate la preţuri convenabile. Astfel, clientul nu doar că are la dispoziţie un produs de calitate superioară la un preţ bun, dar are mai multe alternative din care poate să aleagă.
Dacă există concurenţă puternică, firmele vor fi din ce în mai interesate de gustul clienţilor, pentru a putea ieşi în evidentă. Astfel, mult mai multe resurse vor fi investite în analizarea gusturilor clienţilor, nu doar pentru a îmbunătăţi calitatea produselor, dar şi pentru a dezvolta noi produse de care clienţii ar putea fi interesaţi. Acest lucru poate avea un impact enorm asupra pieţei, doearece un produs nou poate să revoluţioneze o întreagă industrie.
În timpul unui război, cei care stau în galerie tind să ţină partea unui anumit grup. Acest lucru este evident atunci când companiile sunt în război. Clienţii tind să fie părtinitori faţă de o anumită entitate din diverse motive – fie percep calitatea ca fiind mai bună, preţul mai adecvat, serviciu mai plăcut faţă de client, etc. Astfel, compania poate să câştige clienţi loiali, ceea ce duce la crearea unei bucle: clientul preferă produsele unei companii – compania devine recunoscătoare şi îşi tratează clientul loial cu respect – clientul continuă să opteze pentru serviciile companiei mai mult.
Concurenţa este benfică şi pentru companii
Competiţia poate să fie benefică nu doar pentru client, dar şi pentru companiile implicate. Deşi poate părea un proces dificil, atunci când sunt în război, companiile sunt nevoite să-şi identifice punctele forte şi punctele slabe. Pe termen lung, acest lucru este benefic companiilor, deoarece le permite să îşi îmbunătăţească brandul. Dacă nu au competiţie serioasă, unele companii tind să opereze fără să facă prea multe schimbări. Astfel, atunci când o companie rivală îşi face apariţia, aceasta nu este pregătită pentru concurenţă.
Companiile pot să înveţe foarte mult de la companiile rivale. Acestea pot să adopte tehnici de marketing pe care concurenţa le foloseşte, dar în acelaşi timp pot să observe punctele slabe ale concurenţei, şi astfel să înveţe din greşelile altora.
„A rising tide lifts all boats” (O maree în creştere ridică toate bărcile) – aforism atribuit lui JFK. Acest aforism sugerează faptul că atunci când economia este puternică, toată lumea are de câştigat. Acesta poate fi aplicat şi atunci când este vorba de concurenţă. Chiar şi în mediul online, concurenţa poate fi benefică pentru companii. Spre exemplu, este impresionant atunci când o companie apare în topul rezultatelor unui motor de căutare. În schimb, acea poziţie are mult mai multă valoare dacă există concurenţă puternică. Nu doar atât, dar şi companiile pe locurile inferioare pot avea de câştigat, deoarece acele poziţii au greutate.