Când vine vorba de lumea business-ului, transparenţa este un element important şi implică onestitatea vis-a-vis de modul de funcţionare al unei companii. Companiile transparente fac publice diverse informaţii legate de operaţiunile din care fac parte, precum procesele interne, performanţa, veniturile, etc. Acest lucru este realizat din pricina faptului că publicul tinde să aprecieze mai mult companiile transparente, consumatorul devenind mai loial acelui brand.

Transparenţa inspiră încredere nu numai consumatorului, dar şi angajaţilor din prezent şi din viitor. Evident, există o anumită limită pe care companiile nu trebuie să o depăşească atunci când vor să devină transparente. Spre exemplu, anumite procese şi metode trebuie să rămână confidenţiale, pentru a nu risca să fie copiate de companiile rivale.

Exemple de transparenţă

Cel mai simplu exemplu de transparenţă este acela care vizează preţurile. Unele companii tind să îşi ascundă preţurile de ochii publicului pentru serviciile pe care le oferă. Evident, sunt situaţii în care preţurile pot să fie diferite de la caz la caz, deci nu există un preţ standard. Totuşi, sunt unele situaţii în care consumatorul nu va fi mulţumit de faptul că preţul nu este unul clar şi la vedere.

Transparenţa începe la nivel intern, deci este ideal ca o companie să-şi informeze angajaţii vis-a-vis de situaţia financiară în care aceasta se află. Mai mult, transparenţa internă nu trebuie să vizeze doar aspectele financiare. Într-o companie transparentă, angajaţii de rang înalt au o responsabilitate să-i informeze pe ceilalţi vis-a-vis de noile proiecte în derulare. În plus, unele companii fac publice diverse calendare mentie să informeze consumatorul despre proiectele care vor urma.

O altă metodă prin care companiile îşi dovedesc transparenţa vizează veniturile rezultate din vânzări. Unele companii îşi vor informa publicul în legătură cu felul în care fondurile rezultate din vânzări sunt folosite. În plus, unele firme duc această metodă la nivelul următor şi publică toate informaţiile legate de atitudinea companiei faţă de publicitate, felul în care decurge procesul de angajare, felul în care noi angajaţi sunt instruiţi, felul în care unele produse sunt asamblate, etc. Există şi anumite riscuri asociate transparenţei, dar în cele mai multe cazuri, numărul beneficiilor este mai mare.