Monopolul este atunci când există o singură companie într-o anumită industrie care furnizează un anumit produs sau un anumit serviciu. Astfel, compania respectivă are un avantaj competitiv faţă de alte firme care vor să înceapă să ofere acelaşi tip de produs sau serviciu. Compania cu monopol într-o anumită industrie poate să fie formată de guvern, să fie înfiinţată în mod legal, sau să ajungă la acel nivel ca urmare a unei integrări.
Integrarea poate să fie verticală – atunci când o companie controlează tot lanţul de producţie, începând cu materia primă – sau orizontală – atunci când o corporaţie cumpără companiile cu care sunt în competiţie, astfel râmând o singură entitate care domină piaţa. Pe de altă parte, unele companii au monopol ca urmare a reglementărilor făcute de guvernul unei ţări – spre exemplu, companiile de utilităţi publice, în ideea de a asigura faptul că producţia va continua fără probleme.
Impactul negativ al monopolului
În general, monopolul este văzut ca având efecte negative asupra pieţei. Argumentul suprem împotriva monopolului este că firma monopolistă va fi singura care controlează preţurile. Având în vedere că firma are monopol asupra unei industrii, aceasta este liberă să mărească preţurile fără probleme, deoarece nu există altă alternativă disponibilă. Astfel, clienţii vor fi nevoiţi să plătească oricât de mult va cere compania, deoarece nu au de unde să cumpere acel produs sau serviciu. Acest lucru duce la profituri majore pentru companie.
Mai mult, având în vedere că nu există alte alternative pe piaţă, compania monopolistă nu va simţi nevoia să-şi îmbunătăţească serviciile. Atunci când două companii sunt în competiţie, fiecare va încercă să ofere produse şi servicii mai bune pentru client, pentru a câştiga o parte mai mare din public. Pe de altă parte, dacă o companie este singura care oferă un anumit tip de produs, atunci compania nu va da la fel de multă atenţie calităţii deoarece nu există acest tip de produs disponibil, deci clienţii vor fi nevoiţi să se mulţumească cu ce le este oferit.
Nu doar calitatea poate avea de suferit, dar şi innovaţia. Având în vedere că există o singură companie care domină, aceasta va avea profituri majore. În momentul în care o nouă companie îşi va face apariţia, aceasta nu va avea fonduri necesare pentru a dezvolta produse noi, deoarece industria este deja condusă de o singură entitate, deci profiturile vor fi mult mai mici.
Efecte pozitive?
Monopolul poate avea şi efecte pozitive. O companie cu integritate care are monopol asupra unei industri poate să investească profiturile obţinute pentru a-şi îmbunătăţii serviciile oferite. În unele cazuri este necesar ca o companie să aibă monopol – cum este cazul serviciilor de utilitate publică, acest lucru fiind reglementat de guvernul unei ţări. Infrastructura necesară pentru ca o companie de utilităţi să fie funcţională este foarte costisitoare, şi pot apărea probleme dacă există competiţie în anumite zone, deci monopolul este impus. În acelaşi timp, compania cu monopol trebuie să menţină un anumit nivel de calitate pentru a-şi păstra statutul de monopol, altfel aceasta poate risca să fie întrecută de noi companii apărute pe piaţă.