Practica concurenței pe piață

Dacă o firmă are succes sau nu, acest lucru este determinat de un factor numit concurență. Dacă o firmă este performantă sau nu în activitățile pe care le desfășoară, cum ar fi inovațiile sau cultura unitară, tot concurența își spune cuvântul.

Jocul competițional motivează existența oamenilor

Atât în viața economică, cât și în cea socială, concurența este motorul care motivează viața oamenilor și afacerile pe care aceștia le desfășoară. Fiecare om, pe parcursul întregii vieți, se adaptează mediului în care trăiește, învățând ce înseamnă competiția. Pentru început, omul concurează cu sine însuși pentru a trece dincolo de propriile limite și a fi propulsat pe scara socială. Cu timpul, va concura cu alți competitori punându-și în valoare abilitățile sale care îl vor situa într-o poziție avantajoasă.

Cât despre sfera economică, jocul competiției este și mai aprins, deoarece fiecare agent economic, pe piață, trebuie să se raporteze la toți ceilalți competitori pentru a-și asigura locul în cadrul pieței. Poziția pe care un agent economic o ocupă nu se datorează hazardului, ci resurselor și competențelor de care acesta dispune și pe care le aplică în lupta pentru a câștiga o poziție superioară pe piață.

La întrebarea dacă este sau nu benefică competiția în societatea noastră, răspunsul poate fi nuanțat. Atunci se pun în discuție două perspective, poziția învingătorului în opoziție cu poziția învinsului. Învingătorul va considera că este într-o poziție competitivă de superioritate prin avantajele pe care le-a câștigat prin efortul său în timp ce învinsul se va simți eliminat deoarece el nu și-a putut câștiga un loc pe piața de referință.

Pe piața companiilor de televiziune, a apărut o concurență ce îngrijorează fiecare operator. Sunt multe companii, dar și multe servicii de calitate. De exemplu, Unibet TV Romania este un serviciu gratuit ce poate fi folosit cu ușurință, însă fiecare client trebuie să fie înregistrat și autentificat, având, în plus, un cont Unibet. Și astfel concurența în cadrul pieței atrage progresul unei societăți în plină dezvoltare.